NAJLEPSZE RESTAURACJE WŁOSKIE W WARSZAWIE [TOP 10]
Warszawa to największe pod względem populacji i powierzchni miasto na kulinarnej mapie Polski, na której znajdują się wyjątkowe warszawskie restauracje. Swoje miejsce znalazło w nim także wiele specjalizujących się w kuchni włoskiej ciekawych lokali gastronomicznych. Wśród nich są wybrane głosami internautów wspaniałe knajpy z rankingu „Najlepsze restauracje włoskie w Warszawie”.
1. „Grano Duro” NAJLEPSZA WŁOSKA RESTAURACJA W WARSZAWIE
Topiel 12
Ranking „Najlepsze restauracje włoskie Warszawa” otwiera, znajdująca się na pierwszym miejscu, restauracja Grano Duro. To obecnie najlepsza włoska restauracja w Warszawie serwująca świeże, codziennie ręcznie robione makarony, małże, potrawy mięsne i inne dania kuchni włoskiej, którym towarzyszy włoskie wino.
Lokal jest nieduży. Znajdują się w nim tylko cztery stoliki. Dzięki temu jest bardzo cicho i kameralnie. Nie trzeba głośno mówić, żeby się słyszeć. Rezerwację warto zrobić wcześniej, bo lokal jest bardzo znany i popularny.
Menu w Grano Duro jest modyfikowane co tydzień, więc potrawy, o których piszą klienci w swoich opiniach, się często zmieniają.
Goście chwalą duże porcje, bardzo miłego Włocha, który jest właścicielem, obsługuje, doradza i opowiada o daniach, a także same potrawy. Znakomita bruschetta, mocno jajeczna carbonara, świeżo robione, idealnie ugotowane ravioli z pysznym sosem i dużą ilością farszu, zalewany miodem tatar ze słoniny z ciepłym chlebkiem z rozmarynem. A na deser cannoli, które smakuje jak we Włoszech. Jednym słowem włoskie jedzenie w najlepszym wydaniu!
2. „Maristella” WŁOSKA RESTAURACJA
Dereniowa 2/203
Maristella to znajdująca się na warszawskim Ursynowie restauracja serwująca włoskie specjały, desery i wino, w lokalu i na wynos. Lokal oferuje przygotowane z dobrej jakości produktów świeże makarony i owoce morza, które bazują na autorskich przepisach restauracji.
W Maristelli jest miła obsługa służąca profesjonalną poradą dotyczącą wyboru dań. Wnętrze przyjemne, a w tle spokojna muzyka. Na psy, które są mile widziane, czeka miska z wodą i duża porcja pizzy (żartuję).
Wśród polecanych przez gości dań są, między innymi, smaczne zupy, doskonały makaron carbonara, delikatna ryba, makaron z ośmiornicami, gniocci z sosem z czterech serów oraz ciasto marchewkowe na deser.
3. „Nonna” PIZZERIA
Oboźna 11
W Nonna wierzą, że dobre samopoczucie zaczyna się od dobrego jedzenia i takie jedzenie właśnie robią. Restauracja serwuje pizzę neapolitańską prosto z opalanego drewnem pieca.
Lokal ma raczej małe wnętrze, z którego można obserwować jak przygotowywana jest pizza. Obsługa jest miła i profesjonalna, a czas oczekiwania na pizzę bardzo krótki.
Sama pizza bardzo smaczna. Składniki świeże, najwyższej jakości, ciasto dość grube na brzegach i cieniutkie w środku. Do popicia pyszna lodowa herbata i malinowa lemoniada.
4. „Diverso” RESTAURACJA WŁOSKA WARSZAWA
Górnośląska 24
Kolejna na liście warszawskich restauracji z najlepszą kuchnią włoską, Diverso, co po włosku oznacza „inny”, proponuje powrót do korzeni, do świata, w którym nie było półproduktów.
W Diverso wszystkie dania przygotowują samodzielnie ze świeżych produktów. Najwyższej jakości mąka sprowadzana z Włoch do ręcznie robionych makaronów czy pizza przygotowywana na zakwasie.
Goście polecają znakomite owoce morza, przegrzebki, delikatną ośmiornicę, przygotowaną z dużą ilością składników i na zakwasie pizzę, która jest rzeczywiście inna niż w pozostałych lokalach. Do tego wyjątkowo miła i profesjonalna obsługa.
5. „La Luce” RESTAURACJA WŁOSKA
Poznańska 37
Kolejny lokal w naszym rankingu „Najlepsze włoskie restauracje w Warszawie” to serwująca dania nowoczesnej kuchni włoskiej restauracja La Luce, która jest świetna na codzienny lunch i nie tylko.
Obsługa w lokalu jest na najwyższym poziomie. Przesympatyczna Pani, która wita gości na wejściu, uśmiechnięty kelner służący poradą, przyjemna włoska muzyka i ładny wystrój składają się na miły klimat tej restauracji.
Goście restauracji chwalą menu lunchowe. Zupa krem z pomidorów i selerowa z nutką trufli, makaron carbonara, pasta z prosciutto o wyrazistym smaku szynki i rukoli, focaccia oraz pyszne sycylijskie wino. Z innych dań tatar z truflami, owoce morza i znakomita cielęcina.
6. „Pulcinella” RESTAURACJA WŁOSKA
Powstańców Śląskich 104/213
Pulcinella to kolejny lokal w naszym rankingu „Najlepsze włoskie restauracje Warszawa”, który specjalizuje się w pizzy przygotowywanej zgodnie z tradycyjnymi recepturami. W tej restauracji, zgodnie z włoską tradycją, na placku nie pojawia się zbyt wiele składników zaś samej pizzy nie podaje się z sosami. Dania takie jak pizza i makarony serwowane są na tradycyjny włoski sposób.
W lokalu jest miła obsługa, a pizzę przygotowuje prawdziwy Włoch.
Goście chwalą pełne smaku, wysokiej jakości składniki i cienkie rzymskie ciasto delikatnie chrupiącej pizzy. Na plus jest także dosyć duży wybór pizzy ze składnikami wyłącznie warzywnymi odpowiedniej dla wegetarian.
7. „Tutti Santi” WŁOSKA RESTAURACJA
Królewska 18
Kolejny lokal wśród najlepszych włoskich restauracji w Warszawie to Tutti Santi gdzie goście znajdą kwintesencję włoskiego smaku.
Pizzę serwowaną w Tutti Santi wyróżnia sos tworzony tylko ze słodkich, dojrzewających w gorącym słońcu południa, oryginalnych, włoskich pomidorów oraz doskonałe dodatki.
Poddawana długiemu procesowi dojrzewania Bresaola, wytwarzana z nacieranej ziołami najlepszej wołowiny. Uważana za królową włoskich wędlin Prosciutto di Crudo, która pięknie się komponuje w pizzach z dodatkiem rukoli. Słynne salami Milano, karczochy czy pikantna salsiccia.
Ser Mozzarella, najlepiej „Di Bufala”, produkowany z mleka bawolic tylko w regionie Kampanii. Delikatna, kremowa Ricotta, pikantne Provolone Picante i wytwarzana od ponad 1000 lat Gorgonzola.
Ciasto z najwyższej jakości włoskiej mąki „5 Stagioni”, która powstaje we włoskich młynach ze starannie wyselekcjonowanej pszenicy. Do tego dochodzi odpowiedni proces dojrzewania ciasta dzięki któremu pizza jest nie tylko bardzo smaczna, ale i lekkostrawna.
Goście chwalą szeroki wybór bardzo smacznych pizz, składniki wysokiej jakości oraz możliwość wyboru ciasta bez glutenu.
8. „Casa di Tuzza” PIZZERIA WARSZAWA
Senatorska 28
Kolejna knajpa w rankingu „Najlepsze restauracje włoskie Warszawa” to Pizzeria Casa di Tuzza, która specjalizuje się w serwowaniu pizzy neapolitańskiej.
Miła, sympatyczna i pomocna obsługa i smaczna pizza.
9. „La Repubblica” WŁOSKA RESTAURACJA
Patriotów 20/22
W La Repubblica Ristorante na gości czeka smaczna pizza na cienkim cieście, wypiekana w piecu opalanym drewnem. Restauracja oferuje również pyszne pasty, tradycyjne dania kuchni włoskiej oraz owoce morza. Jest także ciekawe menu sezonowe.
Sympatyczny kucharz i jednocześnie właściciel restauracji, dba o jakość serwowanych dań tak, żeby klienci byli zadowoleni.
Poza pizzą goście polecają makaron tagliatelle z kiełbaską włoską i brokułami, a na deser znakomity suflet oraz panna cottę z musem owocowym.
10. „Lipari” RESTAURACJA WŁOSKA WARSZAWA
Aleja Komisji Edukacji Narodowej 47
Włoska restauracja Lipari każdego tygodnia oferuje nowe lunchowe menu i darmową dostawę na terenie Ursynowa. Restauracja posiada specjalny kącik zabaw i osobne menu dla dzieci, a także menu weekendowe.
Obsługa kompetentna i miła. Pizza dobra. Goście polecają pizzę quattro formaggi i smaczną sałatkę z kurczakiem.
AKTUALNE OCENY I OPINIE RESTAURACJI Z RANKINGU
Oceny i opinie wszystkich restauracji z rankingu „Najlepsze włoskie restauracje Warszawa” są aktualizowane na bieżąco. Opinie nie są zweryfikowane. Kliknij w nazwy poszczególnych restauracji, aby wyświetlić aktualną ocenę oraz liczbę i treść wszystkich opinii dla każdej z nich.
UWAGI DO RANKINGU „NAJLEPSZE RESTAURACJE WŁOSKIE WARSZAWA”
Ranking „Najlepsze restauracje włoskie Warszawa” powstał w oparciu o oceny i opinie z Google. Opinie nie są zweryfikowane. W rankingu zostało uwzględnionych 10 restauracji z najwyższymi ocenami przyznanymi przez samych internautów. Restauracje z wyższą oceną, a w przypadku identycznych ocen z większą liczbą opinii, są w rankingu wyżej. Dodatkowo, każdy z umieszczonych na TOP liście lokali, musiał mieć minimum 100 opinii. Znajdujące się w Warszawie włoskie lokale, które tego warunku nie spełniały, nie znalazły się w rankingu nawet jeśli miały wysokie oceny.
Mamy nadzieję, że zaprezentowane zestawienie pomoże Ci podjąć decyzję dotyczącą wyboru włoskiej restauracji, którą warto odwiedzić w Warszawie.
Jeżeli ten artykuł Cię zainteresował, kliknij w przycisk i poinformuj o rankingu swoich znajomych, aby także oni mogli skorzystać z zawartych w nim informacji.
Paweł Piotrowski
Miłośnik dobrego choć, jak otwarcie przyznaje, nie zawsze zdrowego jedzenia. Obserwator świata polskiej i zagranicznej gastronomii. Wielbiciel wszelakiej tematyki kulinarnej i tej około kulinarnej. Twórca portalu FOODOKRACJA.